Upoznaj Prirodnu Kozmetiku Da Bi Upoznala Sebe

Upoznaj Prirodnu Kozmetiku Da Bi Upoznala Sebe

Kada prvi put sretnemo nekoga, želeli mi to ili ne, uvek nekako ostane duboko urezan u sećanje taj prvi utisak. U većini slučajeva, oči su prve koje pamtimo. Drugi veliki deo slike o osobi dobijamo od izgleda kože lica i ruku. Ima tu i još po neki komadić slagalice, ali  ću se trenutno osvrnuti samo na ove.

Oči su ogledalo duše, kako su nas od malih nogu učili. Možete kroz njih videti dobro, lepo, pametno, nasmejano i vedro biće ili pak totalnu supotnost, čijim opisom neću da kvarim ovaj tekst.

A za kožu se veruje da je ogledalo zdravlja. Zdrava ishrana, zdrave životne navike, lična higijena, sve se to manifestuje na koži. Zdrava koža zrači pozitivnim vibracijama dajući vlasniku više samopuzdanja. Da biste ostavile bolji prvi utisak bavite se negom svoje kože na pravi način.

Prirodna kozmeetika sirovine

Najbolja nega koju možete priuštiti vašem licu i telu je upravo prirodna nega. Sve što stavimo na našu kožu završi na kraju u našem telu. Koža kao najveći ljudski organ je tu prvenstveno da nas zaštiti od negativnih spoljnih uticaja, bakterija, virusa, temperature, sunca, vetra, ali i da pokaže kako i šta se dešava iznutra.

Stres, ne spavanje, loše navike, pogrešna  ishrana, fizička neaktivnost, hormonski poremećaji, sve se to pokaže na koži pre ili kasnije. Tako i u suprotnom smeru, na organizam utiču sve komponente raznih kozmetičkih proizvoda koje koristimo, zbog čega je 100% prirodna kozmetika jedini izbor - bez izuzetka!

Struktura i funkcija kože

Naš najveći organ je zasluženo dobio taj epitet jer učestvuje u skoro šestini naše težine i tu je već jasno koliko bi trebalo o njemu voditi računa. Koža se sastoji se od tri sloja i to su: epidermis, dermis i potkožni sloj.

Epidermis je gornji sloj kože koji možemo da vidimo i dodirnemo. Na površini su u rožnatom sloju izvodi lojnih i znojnih žlezda, koje svojim izlučivanjem formiraju emulzioni, blago kiseli hidrolipidni film, pH vrednosti 5.4 – 5.9.  Kao takav, on je pogodna sredina za razvoj dobre flore, a nepogodan za štetne mikroorganizme.

To je razlog zbog čega često čujete izjave poput:  proizvodi odgovarajuće pH vrednost, blago kisela pH,itd.  Preporuka je da izbegavate, ili veoma oprezno koristite, bazne proizvode za kožu jer, iako vam se možda učini da vam prijaju, vremenom će dovesti do potpunog poremećaja fiziološke pH vrednosti i onemogućiti kožnoj flori da radi svoj posao a štetni mikroorganizmi će se namnožiti i napravati problem koji ćete dugo vremena rešavati.

U samom epidermisu nastaju proteinska vlakna(keratin), epidemalni lipidi koji međusobno vezuju mrtve ćelije u rožnatom sloju, koji su odgovorni za zdrav izgled kože i koji štite kožu od gubitka vlage. Bez dovoljno lipida, koža postaje suva, gruba, perutava. Mrtve ćelije se vremenom otpuštaju a enzimi pokreću proces koji se zove deskvamacija. Često pribegavamo eksfoliaciji da pomognemo taj proces i damo koži lica i tela zdrav sjaj. Samo oprezno, nemojte preterivati i pažljivo birajte piling preparate.  

Dermis je srednji, elastičan, debeo a čvrst sloj kože. Takav je upravo zbog vezivnih tkiva kolgena i elastina povezanih hijaluronskom kiselinom. Dosta se govori o ovim akterima za dobijanje mladalačke, jedre, elastične i zdrave kože. Starenjem se njihova prirodna proizvodnja usporava, pa koža gubi elastičnost i sposobnost vezivanja vode i tada nastaju prve bore.

Tu su i osatli bitni elementi: lojne, znojne žlezde (odvode otpadne materije, hlade telo znojenjem), folikuli dlake, limfni i krvni sudovi (dovode hranu, sužavanjem čuvaju toplotu tela), senzorni receptori (osećamo najnežniji dodir ali i bol).

Potkožni sloj, Hypodermis je najdublji sloj kože. Čuva energiju, izoluje telo i štiti ga od udaraca. Sastoji se od masnih ćelija namenjenih za skladištenje hrane, koje su međusobno povezane posebnim kolagenim vlaknima, kao i od krvnih sudova kojima se hrana odvodi dalje po telu gde je potrebna. 

U ovom sloju leži i problem zvani celulit i to samo kod nas žena. Ova vezivna vlakna u potkožnom sloju kod žena stoje vertikalno, a kod muškaraca horizontalno, tačnije paralelno uz mišićna vlakna, pa kod njih ne dolazi do limfnog edema i nagomilavanja tečnosti.

Dakle, sve žene, samo zato što su žene, imaju predispoziciju za nastanak celulita, pa se time vraćamo na sam početak, a to je zdrav način života, zdrava ishrana, fizička aktivnost i kvalitetan san uz malo pametne prirodne nege daće najbolje rezultate.

gradja ljudske kože

Mnogo funkcija obavlja naš zaštitini omotač, osim što sve drži na okupu i daje konačan oblik našem telu, on štiti i od svih spoljašnjih faktora, reguliše temperaturu tela, hrani organizam, prirodna je barijera za razne mikroorganizme,  reaguje na dodir i temperaturu, a ume i da se regeneriše. Da bi svoje funkcije koža obavljala kako treba mora biti zdrava i negovana.

Odgovarajuća nega kože

Danas nam je dostupno toliko preparata za negu da često dugo ostanemo ispred drogerijskih polica, čitajući, razmišljajući, vagajući, pa opet ne možemo da odlučimo šta je pametno kupiti. Dešava se da kupimo skup preparat koji nam odmah izazove alergiju ili izostane željeni i očekivani efekate.

Često, pri dugim korišćenjima pojedinih preparata, nastaju razni problemi upravo iz razloga što koža sve upija, obrađuje i skladišti! Kada se u komercijalnim, drogerijskim preparatima nađu sulfati, parbeni, parafini, silikoni i drugi loši sastojci, nešto dobro i ne možemo očekivati. Pa kako onda odabrati, pitate se? Tu na scenu stupa prirodna kozmetika.

Šta je prirodna kozmetika ?

Kao prvo, prirodna kozmetika ne sadrži ništa gore navedeno, kao ni ostale hemijske sastojke štetne za kožu. Napravljena je od prirodnih sirovina: biljnih ulja, butera, voskova, biljnih ekstrakata, biljnih destilata, hidrolata ili cvetnih vodica kako neko voli da ih zove, etarskih ulja koja se koriste umesto veštačkih mirisa ali imaju i dodatne benefite.

Sve ove komponente su pune visokokvalitetnih aktivnih sastojaka, koji doprinose boljoj funkciji kože i njenoj regeneraciji, ne nadražuju kožu i dobro se podnose. Kao što se na primer, kod ishrane mnogo bolje apsorbuju vitamini iz voća nego iz raznih suplemenata, tako i naša koža bolje iskoristi potrebne aktivne materije iz prirodnog izvora.

Koji je rok trajanja prirodne kozmetike?

Prirodna kozmetika traje dok je ne potrošite. Naravno da se pitamo koliko će da nam traje i koliko može da stoji a da se ne pokvari. Komercijana kozmetika ima duži rok trajanja jer se u njoj nalaze sintetički konzervansi koji često osim što sprečavaju rast mikroorganizama u proizvodu, štete i našoj kožnoj flori.

U prirodnoj kozmetici se konzerviranje vrši kombinacijom pravih sastojaka, pravilnim proizvodnim procesom, korišćenjem praktične ambalaže koja sprečava kontaminaciju ostatka proizvoda, gde god je to moguće.

Etarska ulja i vitamin E, takođe produžavaju životni vek prirodne kozmetike a da pri tome ne štete, već naprotiv, pomažu regeneraciji kože i njenom boljem funkcionisanju. U nekim preparatima koji sadrže i vodenu fazu, gde je potrebno dodatno kontrolisati ispravnost proizvoda, koriste se prirodni ili tzv. “zeleni” konzervansi.

Sve pomenuto čuva neotvoren proizvod, dok samim početkom korišćenja postoji mogućnost kontaminacije, pa je neophodno voditi računa o higijeni ruku pri korišćenju proizvoda, uslovima čuvanja - hladno (20-25 C ako nije drugačije naglašeno), suvo, mračno mesto (dalje od sunčeve svetlosti).

Što se tiče vremena trošenja proizvoda, to isključivo zavisi od stanja kože, dnevne rutine i navika, kao i od toga koliko namena ima jedan proizod i za šta ga sve koristite. Recimo, prirodnim buterom za telo slobodno možete da mažete usne, ruke, pete, da koristite kao masku za suvu kosu, pa i da ga delite sa najmlađim članovima vaše porodice. Ne brinite, prirodni proizvodi su prilično koncentrovani i sporije se troše jer je potrebna mnogo manja količina.

Kako se pravi prirodna kozmetika

Uticaj kozmetike na prirodu

Sama proizvodnja prirodne kozmetike je ekološki koncipirana, ne šteti vama a ni biljnom ni životinjskom svetu. Vodi se računa o odgovornoj, održivoj nabavci sirovina, proizvodi se u manjim serijama, bez hemijskih procesa koji oslobađaju štetne materije, koristi se reciklabilna ambalaža, nema testiranja na životinjama…

Sve to ima veliki značaj za održavanje zdravog ekosistema naše planete i ne remeti njen biodiverzitet.

Sviđa vam se sve što ste do sada pročitali? Želite da pređete na prirodnu kozmetiku?

Evo par saveta za lepše iskustvo.

Sve promene koje uvodite u svoj život ne mogu da dovedu do rezultata preko noći. Tako i prelazak na prirodnu kozmetiku ne može momentalno dati rezultate, ali će oni stići u velikom stilu. Prvo pravilo je da budete strpljivi. Pričali smo o koži u prvom delu teksta i pomenuli njenu moć regeneracije. Da bi se koža oporavila treba joj vremena koje zavisi od više faktora, navika, pola, godina...

Kako godine prolaze (naravno računajući sve posle završetka razvoja i rasta organizma, kada je metabolizam brz) usporava se metabolizam celog organizma, samim tim se sporije stvaraju nove ćelije u organizmu kao i ćelije kože i treba im više vremena da zamene one stare oštećene.

Prirodna kozmetika nije agresivna i kompatibilna je sa prirodnim procesima kože, pa joj treba malo više vremena da pokaže rezultate u punom sjaju. Neko optimalno vreme je tri do četiri nedelje, što je veoma kratko vreme u odnosu na to kakve benefite donosi.

Da se razumemo, mnogi neće čekati ni upola toliko za prve rezultate, a dosta žena primeti rezultate već posle prvog korišćenja. To su ili mladje osobe koje tek počinju da koriste kozmetiku ili osobe sa veoma suvom kožom, kojoj ništa što su do sada probali ne pomaže.

Čovek je veoma prilagodljivo biće, navikne se kako na sve situacije, tako i na sve vrste supstanci, pa je sklon da pomisli: ne smeta mi, znači odgovara mi. To je samo kratkoročno rešenje i to je upravo ono što veliki proizvodjači drogerijske kozmetike žele da pomislimo. Dugoročno, prirodna kozmetika ima mnogo veće efekte. Ona rešava uzrok problema, ne stavlja masku da sakrije ono što je loše, ona je tu da otkrije lepotu.

Prirodna kozmetika pomaže koži da što bolje sama odradi svoj posao, da se regeneriše i da ostane zdrava dajući joj potrebnu i pravu hranu. Kada je koža zdrava onda je i njena funkcinalnost na vrhu. Vraća joj se blistav sjaj a vama samopouzdanje. Dopustite prirodi i koži da se upoznaju i druže neko vreme, pa onda odlučite da li i koliko vam prija.

Leyla's Dream prirodna kozmetika

Koža može pri promeni reagovati na razne načine, može biti malo masnija ili malo suvlja nego inače, ali je to samo period prilagođavaja. Svakako bi trebalo da probate razne varijante i kombinacije proizvoda, promenite rutinu, dok ne otkrijete šta vam odgovara i na koji način vam najviše prija da koristite neke preparate.

Recimo, nekome ko ima baš masnu kožu odgovara samo Leyla's Dream hijaluronski serum, dok neko drugi nikako ne može da koristi serum bez Leyla's Dream anti-ageing kreme. Moja lična rutina je takva da ujutru stavim samo kremu jer baš žurim, a uveče je obavezna kombinacija seruma i kreme. Naravno, za vikend kada je atmosfera malo opuštenija, obavezna je kombinacija seruma i kreme, ujutru i uveče.

Kod proizvoda za telo takođe postoje varijacije na temu… Nanesite losion na vlažnu kožu i možete odmah da izjurite napolje, obavijeni mirisom bergamota, ili se ušuškajte i mackajte penastim buterom i zaspite u mirisnim snovima.  A možda vam je dovoljan samo piling svaki drugi dan, da vaša koža ima savršen sjaj i da bude kao svila, nežna na dodir. 

Donesite pravu odluku...

Eksperimentišite dok ne nađete pravu kombinaciju a ako vam treba još malo podstreka da se odlučite za prirodnu kozmetiku, osim benefita na vašu kožu, setite se samo uticaja na vašu okolinu i prirodu cele planete, uticaja na sve vodene puteve, vazduh, biljni i životinjski svet.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica oko toga kakvi su preparati pogodni za vaš tip kože ili niste sigurni da li bi pojedini sastojci mogli da vam odgovaraju, nemojte se ustručavati da nas kontaktirate. Potrudićemo se da vam pružimo profesionalni savet iz prve ruke i da vam pomognemo da napravite izbor koji je najbolji za vas.

 

Back to blog